február 09

2013.02.09. 20:02

az év alatt sok minden történt.

pl. az asszony total rákattant a gazlap nevű lapra. találó nevű oldal. :)

annyi növényünk van és lesz, hogy ötletem nincs hova akarja tenni. de kell!!

a régi ratstyle lámpa alatt ibolyák virágoznak ezért új keltetőt kellett csinálni.

ez egy átlagos polcos szekrénynek álcázott valami amiből kivettünk 2 polcot és becuccoltunk 2x2db 18w-os fénycsővet. 1-1db skylight és daylight. így lett keltető.

kb. 1 hete elkezdtem a csíráztatást. valahonnan találtam egy csomag régi red savina magot. remélem még működik. a másik egy csomag long cayenne mag. ezek már csíráznak.

új csírázási módszert loptam.

nem kell nagy dologra gondolni. csak annyi, hogy nem vattába csíráztatok hanem kávéfilterbe. a filter jól tartja a vizet és a csíra sem akad bele mint a vattába.

lesz még 2 féle paradicsom is csíráztatva.

összesen min. 2x annyi mint ami a sátorba beférne. de majd eldugjuk mind valahova őket.

július 30

2012.07.30. 19:00

üdv. mindenkinek

ha majd lesz időm és kedvem tolok képeket de addig is csak szövegben.

januárban babaszületés majd babázás miatt nem nagyon foglalkoztam a paprikákkal. kicsit késve ültettem a magokat de utána sem volt sok időm rá. a nem foglalkozás meg is tette hatását. a palánták még májusban is 2-4 levelesek voltak. magyarán az összes paprika és paradicsom palánta ment a levesbe. a sátrat apósom ültette be ezzel-azzal.

a fagyóban tavalyról maradt paprikát használjuk.

a kerti tó megépült. a halak bandáznak benne, természetesen a tavi rózsa is most virágzik amikor nyaralni vagyunk.

nem kell nagy tóra gondolni. kb. 2,5x1,5x0,9m.

a kemence pénzhiány miatt eltolódott.

a végére egy jó tanács. aki papírbrikett présen gondolkodik az a 7500HUF-os lemezből hajtott fost meg ne vegye.

20 brikett után az összes lemez meghajlott tehát használhatatlan lett.

április 5

2012.04.05. 20:13

nagyon rég írtam már blogra. nem haltam meg, csak sok a dolgom. január közepén megszületett második kisfiam is. így 2 kicsi gyermekkel van dolog elég. e mellé van még kert is.

a kertben a kedvenc szórakozásom az a „asszony kitalálja te pedig megcsinálod”. szóval túl vagyok egy kerítés és egy füvesítés projekten. vár még egy kerti tav és egy kemence projekt. bár ez utóbbi 2 számomra is kedves. plusz számos kisebb projekt.

de egy biztos. egy spontán induló kolbászsütésből átforduló pálinkázás mindent megér.

 

paprika fronton elég gyenge idén a felhozatal. feb. közepén kezdtem el csíráztatni. 2 fajta paprika és 2 fajta paradicsom lesz idén ültetve a fóliába. innen is köszönöm a dealernek./zummzumm/ a palánták amúgy sehol nincsenek a többiekéhez képest. de bízom benne hogy hátha utolérik magukat. vizet kapnak vagy heti 2x és slussz.

tavaly annyi paprikám volt hogy idén töredéke elég lenne.

pláne úgy hogy pl. egy tányér gulyásleves úgy élvezhető, ha a házi darálmányomba a kanál negyedét függőlegesen belelógatom majd ugyanígy kihúzom. kész ételt a gyerekek miatt csípőzni csak tányérnyit lehet. így viszont a 7dl-es befőttesüvegnyi darálmány elég úgy örök élet + 1 hét.

amúgy jól esik, hogy van pár mazopista aki azt mondja „rég írtál már”. köszönet nekik.

 

valaki innen: lehet már gratulálni?

december 30

2011.12.30. 16:30

holt szezon van.
áll a fórum is.
én is csak azért írok mert írhatnékom van. ez a poszt nem a paprikákról fog szólni, max csak nyomokban.
tavaly ilyenkor mondhatni megváltozott az életem. új lakhely, új meló. ez évben jó termésem volt. szerencsém is volt, de meg is dolgoztam érte azt hiszem. min. 10kg paprikát adtam oda ismerősöknek. rengeteget megrágtak a hernyók, de így is annyit elraktunk, hogy évekig elég lenne.
most, egy év elteltével, ha nem is olyan nagy, de megint változások lesznek/vannak. az asszony tegnapra volt kiírva. bármelyik nap szülhet. akkor pedig kezdődik minden elölről. éjszakázás, pelenkázás stb. az összes nyűggel és szépséggel. a nagyobbiknak elveszik a királysága. ahogy feldmár mondta „mind meg kell halnunk” odabent azért, hogy befogadjuk a családba az új kisembert.
eddig életemben soha nem adtam el semmimet. most pedig megválok egy csomó jó, de nem használt dolgomtól. közben megszakad a szívem, mert csak gombokat adnak érte. de az vígasztal, jönnek helyette új dolgok és hozzák magukkal a terveket, álmokat.
most kívánhatnék sok mindent így végezetül.
nagy termést, békés karácsonyt, bő új esztendőt vagy kerüljük el az államcsődöt de inkább csak annyit kérek, mindenki éljen úgy, hogy  szebb és élhetőbb legyen a világ és az a elb…ott ország.
ja és a gyökerével kivett fenyőfának csak addig örülsz amíg a gyökerek között lakó, téli álmukat alvó hangyák fel nem kelnek …
 

október 18

2011.10.18. 21:41

a mai nappal megszüntettem a paprikákat.

hideg volt már rájuk. néhol már megcsípte a dér a leveleket,virágokat. szóval kihúztam az összes tövet és hétvégén a fóliát is leszedem. ennyi volt az évre. a maradék kevés paprikának még nem tudom a sorsát de majd elkopik.

a paprikák kihúzása választ adott egy kérdésemre. jó néhányat annyira megviselte a fóliasátor és úgy elfáradtak, le is feküdtek. volt amit kikötöttem karóhoz volt ami úgy maradt. nem biztos, hogy ez az ok de valszeg. a kép nem adja vissza de némelyik gyökérzet közepe tökéletesen úgy néz ki mint a joghurtos doboz amiben kicsi palántaként kezdték sorukat. miért van ez? azért, mert lusta voltam őket átültetni amikor megtorpantak a növésben mert rá 1-2-3 hétre kiültetésre kerültek. úgy voltam vele addig „jó van úgy”

szóval legközelebb erre oda fogok figyelni és min 1x át lesznek ültetve.

a másik. volt 4 db tavalyról áttelelt növényem amit anno tőzegcserépben kezdtem nevelni. hát ma kiderült hogy a tőzegcserépnek nem elég a másfél évnyi földben rohadás. a képen ez sem látszik valami hejde jól de szépen körülöleli a növény gyökereit. szóval a tőzegcserép egy rakás …

a kertet készítjük fel a télre. a paprika ez évre ennyi volt. jövőre máshogy de folyt. köv.

képek

szeptember 14

2011.09.14. 21:12

ma szedtem kb.1.5kg paprikát.

annyi chilis jútúbos videót láttam különböző paprikákat megevő emberekről akik 1db paprikától sírva, taknyuk-nyáluk egybefolyva, gallon tejet vedelve próbálnak enyhíteni szenvedéseiken. szóval gondoltam egyet és mivel tej mindig van itthon videó felvétel nélkül de próbáltam beállni a fent írt szerencsétlenek sorába. mivel nem vagyok gyakorlott ebben a "műfajban" ezért csak egy kicsi de szép piros red savina lett a kiszemelt. a szárat levéve megmutattam az asszonynak majd gyorsan bekaptam és elkezdtem rágni. Ő nem mondott semmit de az "ez sem normális"-t tisztán leolvastam az arcáról. szóval rágás után lenyeltem. a gyomrom egyből válaszolt erős csuklás formájában ami tartott kb. 1 percig. csípni is csípett de se sírás se orrfolyás nem volt. a tejivás is elmaradt. most szűk órával utána még érzem a nyelvemen és gyomorban a történteket.

múltkor kaptam egy komoly érdeklődést a paprikáim iránt. ismerős kapott kóstolót amit a szülinapi bográcsos buliján fel is használt. mivel egyik ismerőse valami csárdát vagy éttermet visz ezért érdeklődött "hogyé adom kilóját". jobb híján felhívtam a culinaris-t megérdeklődtem az árakat. 10dkg red habanero-ra mondtak 4-500HUF körül. szépen megkérik az árát...

augusztus 30

2011.08.30. 20:56

sajnos a szárítási kísérleteim nem igazán jártak sikerrel.

először próbáltam a klasszikus felfűzést. nagyon távol fűztem föl a paprikákat és egy tető alatt akasztottam föl. eltelt majd egy hónap. a rosszabbak belülről megpenészedtek, a jobbak majd ugyanúgy néztek ki felfűzéskor. sajnos a paprika héja annyira "zárt", hogy a nedvesség nem jut ki a paprikából.

ezután egy adagot hosszában kettévágtam és úgy szárítottam. ezt bent szobában szekrény tetején. itt is eltelt vagy 1 hónap.

kép a végeredményről.

2 db megpenészedett. a többi megszáradt. 2db-ot egyben hagytam. ezek elkezdtek fonnyadni, de nem valami szép.

múlt héten megvolt az első szüret. kép. a céghez vittem be egy kicsi kóstolót. elég nagy sikere volt. 2kg-ra van megrendelésem de fogalmam sincs mennyi az ilyen paprika kilója. az igazat megvallva pénzt sem szívesen kérnék.

sajna lassan érik a paprika szóval időbe lesz mire kiszolgálom az igényeket.

a maradékot végül apróra vágtam és dobozokban lefagyasztottam. lett 4 kicsi dobozunk. azt hiszem otthoni használatra, levesbe, ebbe-abba bőven elég lesz.

ami még megérik abból csinálok szószt illetve apósom a zöld paprikákból savanyút akar csinálni.

sarokban nem szeret a paprika. ez a legcsenevészebb. kép

itt az út középen. kép

összes kép.

 

jövőre amit máshogy csinálok.

- nem ültetek ennyi palántát.

- távolabb ültetem őket egymástól és néha meg fogom metszeni.

- mindegyik kap külön karót.

- egész évben szivattyúval fogok locsolni.

július 23

2011.07.23. 07:53

pár gondolat az elmúlt napokról, hetekről.

annak idején 70cm-es kört számoltam egy paprikára a jobb helykihasználás miatt. kevés lett.

összeérnek a növények. némelyik növény több mint 1m magas. elég nehézkes volt reggel a kapálás de ha még nőnek még a bejutás is az lesz a sátorba. szóval jövőre több helyet kell hagynom.

áttértem a napi 1 locsolásra hátha így nem repednek szét a paprikák. a locsolásban is áttértem a locsolókannáról a slagra. több vizet tudok kényelmesebben szétteríteni. tápoldat 2 hetente 1x.

ha lesz időm ami eddig nem volt, lehet nekiállok és leveszem majd a fóliát.

a virágokat nem porzom semmivel. természetre bízom. annyi virág van, hogy bünti lenne minden nap az összeset végigecsetelni. de ahogy nézegetem a természet jól teszi a dolgát.

csak 2 kép.

július 1

július 22

nem baba ment össze. :)

június 14

2011.06.14. 19:11

megjöttek az első "fecskék".

az egyik idei növényen az első virágok be is kötöttek.

méghozzá az egyik duplán. :)

képek

június 5

2011.06.05. 20:48

ma délutánra elromlott az idő. de mindenféle képen  megszerettem volna csinálni a sátoron azt a szellőző ablakot amit régebben írtam. ha beüt a jó idő durva világ lesz a sátor alatt. kell a szellőztetés. a túl meleg sem tesz jót a növényeknek.

délutánra kész is lettem a vajákolással. egész elfogadható lett.

képek lentebb.

a palánták kezdenek lassan nőni. főleg a száruk lett vastagabb. a csigákkal még mindig harcolok. le fogom vágni a földhöz közeli leveleket. így nehezebben másznak fel a levelekre. szerencsére a paprikákat annyira nem veti vissza a fejlődésben.

a tavalyi paprikákon 2nél egyre több a paprika. már 30 fölött számoltam legutóbb. a másik 2 inkább levélre gyúr. lehet meg fogom egy kicsit metszeni hátha átállna virágozni.

 

a kukorica 18magból 11 kelt ki. lassan a térdemig érnek.

képek itt