palántanevelés
2010.03.15. 19:05
kicsit megkésett már a post de most még talán nem késő elkezdeni.
a palántázásra azért van szükség mert a paprika nem szereti a hideget. ha pedig csak május felé kezdenénk a földbe ültetést akkor pedig lehet lecsúsznánk a termésről mert már ősz van.
szóval meleg helyen kell mesterséges körülmények között magot vetnünk.
a magok csak 4-5 évig csíraképesek ezt vegyük figyelembe ültetéskor.
2 lehetőség van.
1.csíráztatás majd földbeültetés.
2. egyből földbeültetés.
csíráztatásnál próbálj ne úgy járni mint én. kicsi doboz, nedves vatta, mag kombó. 2 hét után megjelentek a csírák de mivel belefúrták magukat a vatta sűrű szálaiba ezért sikerült egy csírát eltörnöm. később a növény kinőtt de nem szerencsés. ha esetleg valakinél kis szőröcskék jelennek meg a magon, nem kell megijedni, nem penész. ha a magok elindultak lehet ültetni.
földbeültetésnél használjunk pl. tejfölös, joghurtos dobozt az alján lyukkal. a tőzegcserép nem ajánlott. van aki keltetőt használ. erről más blogokon olsasshattok részletesebben. próbáljunk meg valamilyen jófajta tőzeges földet szerezni az ültetéshez. pl. garry ált. virágföld vagy palántaföld; argocs ált. virágföld. aki biztosra akar menni csírátlaníthatja is a földet pl. hőkezeléssel vagy vegyszerrel pl. Basamid. esetleg gombaölőt is lehet használni megelőzendő a későbbi palántadőlést. pl. dithane. természetesen ha basamid-et használunk akkor nem kell gombaölőznünk.
1 mag. 1 tejfölös doboz. a magokat kb. 0.5-1cm mélyre ültessük laza földbe. utána jól locsoljuk meg a földet vigyázva, nehogy kimossuk a földből a magokat. a doboz tetejére mehet fólia. a fólia biztosítja a páratartalmat. ha minden jól megy a kikelésig nem kell öntözni a földet. ilyenkor még fény nem szükséges. arra azért figyeljünk hogy vízszintes területen tartsuk növényeinket.
ami nagyon fontos az a meleg. optimális a 22-25°C körüli hőmérséklet. ha megoldható akkor a földet alulról is lehet melegíteni. természetesen nem mikró vagy konvektor felett közvetlen. a magasabb talaj hő később segíthet nyurgulás ellen.
csírázási idő fajfüggő is de átlag 2-3 hét. de ha több se ilyedjünk meg.
ha kikeltek a chilik a hőmérséklet kicsit lentebb mehet 20-22°C-ra. a növények jobban nőnek ha éjszakai és nappali periódusai beállnak. éjszaka lehet 5-7°C-kal hidegebb. ami nagyon fontos az a fény. a paprika nagyon fényigényes növény.
nekem szerencsém volt idén mert a gyerek miatt kell a 22-25°C közötti szoba meleg. a konvektoron hagyott hőmérő 20 perc alatt kiakadt így a konvektor mellé egy komódra kerültek a magok. a hőmérsékletet később sem vettem vissza fenti okok miatt. amire odafigyelek az a forgás. a növények mindig a fény felé forognak én pedig forgatom őket vissza, hogy ne dőljön el a szára.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
pannonfunk 2010.03.18. 13:55:37
Mondjuk a csírázási arány csak 20-30%, de bemész oltba, veszel egy zacsi szárított piri-pirit (bird eye chili), van benne elég mag :) Habaneroim úgyszintén így vannak.
Ami chilieid vannak azok tényleg Red Savinák? Szép nagy levelűek a palántáid, Habaneros habitusúak. Ha valóban Red Savina, honnan szereztél magot?
tommirra · http://redsavina.blog.hu/ 2010.03.18. 14:24:13
addig csak bízakodunk.
amúgy a vakeráról vagy a teszvesz-ről lett rendelve. már passz.
az eladó fönt van mind2 oldalon.
ahogy nézem pont red savina nincs a termékei között de red habanero, naga jolokia, stb van.
Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2010.03.20. 07:25:35
Egy tálcára raksz két réteg ilyen törlőkendőt, benedvesíted, rá a magok, rá pedig még egy réteg kendő. Ezt könnyű nedvesen tartani és nincs amibe beleakadjon a csírakezdemény.
Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2010.03.20. 07:26:14
bratya 2011.02.28. 17:17:55
pannonfunk 2011.02.28. 18:04:21
Viszont ami nem Capsicum annum (a macskapöcsénél erősebb paprikák közül a gunturon és a cayenne borson kívül az összes!), az évelő. Nekem már virágzik a tavalyi habanerom és piri-pirim :)
tommirra · http://redsavina.blog.hu/ 2011.03.01. 05:31:52
ha van még magod akkor tegyél nedves vattába párat, kiderül csíraképesek e a magok. ha igen akkor mehet a földbe ha nem, akkor tudod mi a probléma.
bratya 2011.03.01. 11:08:50
bratya 2011.03.03. 13:12:51
Nem akarom elkiabálni, de ma reggelre mintha megjelent volna 2-3 cérnavékony kis hajtás a tápkockákban. Úgy gondolom kezdenek bújni. Csak futólag lestem reggel rájuk, mert rohantam melózni, de ma lelécelek hamarabb a cégtől, hogy tudjak beszélgetni velük egy kicsit. Úgy látszik kezdek megzavarodni az utóbbi napok eseményeitől. Amint biztosabbat tudok jelzek. Üdv néktek és hozsánna!
bratya 2011.03.08. 20:02:41
pannonfunk 2011.03.08. 20:29:48
Várjuk a további beszámolókat!
utolsó kommentek